Meer over de streek

De Gamay druif

 

De Beaujolais wordt nagenoeg volledig geregeerd door de Gamay druif. Voluit: de Gamay Noir à Jus Blanc. Maar liefst 98% van de wijnen in de Beaujolais is gemaakt van deze druivensoort. De resterende 2% wordt gemaakt van de Chardonnay en de Pinot Noir, en in nog mindere mate van de Pinot Gris en de Aligoté.

 

De Beaujolais kent  vier classificaties:
 

Crus du Beaujolais

De kwalitatieve top van de wijnen uit de Beaujolais wordt gevormd door de 10 Crus du Beaujolais. Een Cru du Beaujolais wordt gemaakt van druiven uit een specifiek gebiedje in de Beaujolais dat recht heeft op een eigen 'Appellation d'Origine Controlée' (AOC). Voor elke Cru uit de Beaujolais zijn strenge productienormen opgesteld. Zo is er een maximum voor de oogst per hectare en mag de wijn niet meer dan 14% alcohol bevatten. Met uitzondering van de Moulin-à-Vent en de Côte de Brouilly dragen alle Crus de naam van het betreffende dorp of stadje. Beginnen we in het noordelijkste puntje en gaan we van daaruit naar het zuiden, dan komen we achtereenvolgens tegen: St-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte-de-Brouilly.

 

Beaujolais-Villages

De Beaujolais-Villages is kwalitatief van een niveau hoger dan de A.O.C. Beaujolais. Dit is voornamelijk te danken aan de bodemsamenstelling van de wijngaarden die voor de Gamaydruif gunstiger is. De appellation ‘Beaujolais-Villages’ mag worden gevoerd door 36 dorpen voor uitsluitend de rode wijn. In plaats van Beaujolais-Villages mag op de etiketten ook de naam van het dorp aan 'Beaujolais' worden toegevoegd. Bijvoorbeeld Beaujolais Juliénas.

 

A.O.C. Beaujolais

De Appellation d'Origine Controlée Beaujolais (zonder toevoegingen) is verreweg de grootste en wordt vooral gevonden in het zuidelijke en het meer oostelijk gelegen gedeelte van de Beaujolais.

 

Beaujolais Nouveau

Een traditie van de Beaujolais dat in 1951 werd gelanceerd door de wijnboeren van de Haut Beaujolais. De derde donderdag van november mag de 'nieuwe' wijn gedronken worden. Bij de bereiding van de Beaujolais Nouveau worden lagere temperaturen aangehouden en verblijven de druiven slechts korte tijd in de gesloten tanks waarin de gisting plaatsvindt. Precies zes weken na de oogst wordt de Nouveau vrijgegeven. De nouveau is paars van kleur en zeer fruitig. Men kan in deze nieuwe wijn ook goed proeven wat de kwaliteit van dat jaar kan worden.

 

image-uitgelicht
Deze website maakt gebruik van cookies. Accepteer
x